72 سال با 17 شهریور؛
شهریور، ماه حوادث تاثیر گذار سیاسی بسیار مهمی است که هیچ گاه از صفحات تاریخ پاک نخواهد شد. حوادثی که مسیر کشور را تعیین کردند. از این حوادث مهم که 72 سال پیش رخ داد اعلان جنگ دولت وقت ایران با دولت آلمان بود و وقوع جمعه سياه و کشتار بي‏رحمانه مردم در ميدان ژاله(شهدا) تهران در سال 1352 است.
کد خبر: ۹۱۰۷۱
تاریخ انتشار: ۱۷ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۵ 08 September 2015
تابناک بوشهر: شهریور، ماه حوادث تاثیر گذار سیاسی بسیار مهمی است که هیچ گاه از صفحات تاریخ پاک نخواهد شد. حوادثی که مسیر کشور را تعیین کردند. از این حوادث مهم که 72 سال پیش رخ داد اعلان جنگ دولت وقت ایران با دولت آلمان بود و وقوع جمعه سياه و کشتار بي‏رحمانه مردم در ميدان ژاله(شهدا) تهران در سال 1352 است.

اعلان جنگ ایران به آلمان و الحاق ایران به اعلامیه ملل متحد (1322 ش)


با آغاز جنگ جهانی دوم، ایران بی طرفی خود را اعلام كرد و وارد جنگ نشد. این عمل ایران با واكنش تند دولت‏های متفق مواجه گردید و به سرنگونی رضاخان و تبعید او انجامید. پس از روی كار آمدن محمدرضا پهلوی، متفقین، ایران را تحت فشار قرار داده كه علیه آلمان اعلان جنگ دهد. بنابراین، كشور اشغال شده ایران، طبق نظر و خواست متفقین باید وارد جنگ می‏شد و به دول متفق ملحق می‏گشت. از این رو در بامداد هفدهم شهریور 1322 ش (9 سپتامبر 1943 م) فرمان اعلام حالت مخاصمه بین دولت ایران و دولت آلمان صادر گردید. با اعلان جنگ ایران علیه آلمان، دولت ایران به اعلامیه ملل متحد ملحق گردید.
براساس این اعلامیه دولت‏های متحد متعهد شدند كه با استفاده از همه وسایل و منابع اقتصادی و نظامی خود، جنگ را تا پیروزی نهایی ادامه دهند. ایران تا پایان جنگ و مدتی پس از آن نیز در اشغال قوای روس و انگلیس بود و در طول مدت حضور استعماری آنان در كشور، خسارات و صدمات فراوانی به ایران وارد شد.

وقوع جمعه سياه و کشتار بي‏رحمانه مردم در ميدان ژاله(شهدا) در تهران

17 شهريور مکرر عاشورا و ميدان شهدا مکرر کربلا و شهداي 17شهریور مکرر شهداي کربلا و مخالفان ملت‌ها مکرر يزید و وابستگان او هستند امام خميني (ره) با گسترش دامنه انقلاب و تظاهرات مردمي در شهرهاي مختلف دولت جمشيد آموزگار مجبور به استعفا شد و محمدرضا شاه، جعفر شريف امامي را که از سران فراماسونري و 15 سال رييس مجلس سنا بود به قصد کنترل اوضاع ، مأمور تشکيل کابينه جديد کرد. رژيم شاه با اين تغيير و تحول و اعلام سياست آشتي ملي و احترام به روحانيت، سعي داشت اوضاع را کنتر ل کرده و از خشم و نفرت عمومي بکاهد؛ اما، هوشياري حضرت امام خميني (ره)‌ باعث شد که ایشان طي پيامي خطاب به ملت ايران نقشه رژيم را رسوا و مردم انقلابي را بيش از پيش آگاه و خروشان نمايند. به اين ترتيب در 13 شهريور 1357 که مصادف با روز عيد فطر بود راهپيمايي تاريخي و عظيمي برپا شد. اين تظاهرات در روز 16 شهريور ماه بار ديگر تکرار شد و در بين مردم اعلام شد که صبح روز بعد، يعني 17 شهريور ماه در ميدان و خيابان ژاله (شهدا) تجمع صورت خواهد گرفت.
در اولين ساعات جمعه 17 شهريور ماه، رژيم شاه توسط ارتشبد غلامعلي اويسي فرماندار نظامي تهران اعلام حکومت نظامي کرد؛ اما مردم در ميدان ژاله (شهداي کنوني)‌ تجمع کردند و ناگهان با ديدن تانک‌ها و زره‌پوش‌هاي نظامي و مأموران مسلسل به دست حکومت نظامي غافلگير شدند. مأموران مسلح پس از چند بار اخطار از زمين و هوا جمعيت را ناجوانمردانه هدف رگبار قرار دادند و مردم بي‌گناه را به خاک و خون کشيدند. عده زيادي از مردم در اين روز توسط دژخيمان رژيم به شهادت رسيدند، اما اين حادثه نقطه عطفي جهت افزايش خشم و اعتراض عمومي مردم و رسوايي بيش از پيش رژيم گرديد و در تاريخ ننگين ستم‌شاهي به عنوان جمعه سياه و جمعه خونين براي هميشه باقي ماند. به این مقاله نیز نگاه کنید: بررسی تحلیلی رویداد17 شهریور1357

منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار