به گزارش خبرنگار تابناک از ارومیه، با افزایش بارندگی و وجود رطوبت خاک بستر مناسبی را برای رشد قارچهای وحشی در طبیعت ایجاد میشود.
همه ساله با آغاز باران در بهار و پاییز، افراد در طبیعت شاهد قارچهایی که در محیط طبیعی و بهخصوص زیر درختان رشد کرده و کاملا شبیه قارچ خوراکی میباشند هستند، و گاهی اوقات شکل و رنگ آن ها، چشم طمع مصرفکنندگان و فروشندگان را بر میانگیزد، اما باید کاملا دقت کرد که همه انواع قارچها، خوراکی نبوده، بلکه بعضی از آنها سمی و خطرناک هستند تا جایی که با خوردن چند لقمه از قارچهای سمی کبد، کلیه یا حتی مغز را از کار میافتد و در مواردی سبب مرگ مصرفکننده نیز میشود.
مسمومیت با قارچهای سمی بسیار خطرناک بوده و تشخیص قارچ سمی و غیرسمی از روی ظاهر آن بسیار مشکل است، لذا برای پیشگیری از بروز هر نوع مشکلی باید از مصرف قارچهای خودرو و جمعآوری شده توسط افراد عادی یا قارچهایی که به صورت فلهای عرضه میشود، خودداری و تنها از قارچهای تولیدی توسط مراکز مجاز که در بستهبندیهای دارای مجوز است، استفاده کرد.
بارش باران و رعد و برقهای ناگهانی باعث میشوند شرایط طوری فراهم شود که قارچها طبق آن بستر فراهم شده سر از خاک بیرون آورند.
به گفته محققان، رعد و برق باعث تسریع نیتروژن اتمسفری و رشد و شکل گرفتن بدنه قارچ میشود؛ و در نتیجه، رطوبت، گرما و نور مورد نیاز قارچ، و با بارش باران و وجود رعد و و برق، محیط و شرایط مطلوب برای رشد قارچ فراهم میآید.
پس بارشهای ناب بهاری زمینه رشد قارچهای سمی و کُشنده بر اثر رعد و برقهای اخیر را فراهم کرده که باید گردشگران و طبیعت دوستان مراقب قارچهای مرگآور، باشند.
مسمومیت بیش از ۲۰ نفر بدلیل مصرف قارچ سمی در آذربایجان غربی
رئیس اورژانس آذربایجان غربی گفت: در سال گذشته ۲۴ نفر بر اثر مصرف و استفاده قارچ سمی دچار مسمومیت شدند.
فرزین رضا زاده در گفتوگو با خبرنگار تابناک در ارومیه، اظهار داشت: ۱۰ نفر از این تعداد پس از مراجعه به اورژانس مورد درمان سرپایی قرار گرفتند.
وی افزود: ۱۴ نفر از افراد ذکر شده در بیمارستان بستری و مورد معالجه قرار گرفتند.
رئیس اورژانس آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: بر اساس آمار EOC دانشگاه علوم پزشکی، خوشبختانه مورد فوتی بوسیله مسمومیت با قارچهای سمی در استان نداشتیم.
رضازاده با اشاره به اینکه دراستان ما بدلیل رطوبت موجود در خاک و بارشهای متناوب، بستر رویش قارچ سمی در آن زیاد است، گفت: هم استانیها اکیدا از دست زدن و لمس کردن و خوردن آن خودداری کنند، چرا مواد سمی موجود در آن بسیار خطرناک میباشد.
وی افزود: در صورت مشاهده علائم مسمومیت از مصرف قارچ حتما به نزدیکترین محل درمان مراجعه کرده و در صورت نیاز با اورژانس تماس حاصل فرمایند.
در ماههای فروردین، اردیبهشت و اوایل خرداد با توجه به شرایط آب و هوایی و بروز رعد و برق، رشد قارچها افزایش مییابد؛ این زمان با اوج طبیعتگردی مردم همزمان است که احتمال مصرف اشتباه قارچهای سمی بالا میرود؛ بر خلاف تصور عمومی، از روی ظاهر نمیتوان به طور قطعی تشخیص داد که قارچی غیرسمی است؛ تنها برخی قارچهای سمی با ظاهرشان قابل شناسایی هستند، اما نمیتوان اطمینان داشت که قارچی که ظاهر عادی دارد، خطرناک نیست.
تشخیص قارچهای سمی از قارچهای خوراکی نیازمند علم کافی است و برای تشخیص انواع قارچها یک قارچ شناس میتواند به افراد کمک کند، با مصرف انواع قارچهای سمی ممکن است افراد دچار مسمومیت شوند.
کاهش سطح هوشیاری، تنگی نفس، یرقان، تشنج، بی حالی و ضعف از نشانههای مسمومست با انواع قارچهای سمی میباشد.
جهت آگاه سازی مردم در خصوص زیانهای حاصله از مصرف قارچ سمی باید اقدامات جدی صورت بگیرد. تولید برنامههای آموزشی با عنوان هشدارهای اساسی و فراوان یکی از این اقدامات مؤثر میباشد.
/س