تابناک گزارش می دهد

آذربایجان غربی؛ رتبه نخست کشور در تنوع گیاهان کوهی/جان طبیعت را با برداشت غیر اصولی گیاهان زخمی نکنیم

گروه استان ها- برداشت غیر اصولی گیاهان کوهی خوراکی و دارویی ضرر جبران ناپذیری به طبیعت زده و ریشه کنی آن‌ها را در پی دارد.
کد خبر: ۱۱۹۸۵۹۸
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۷ 09 April 2025

به گزارش خبرنگار تابناک از ارومیه، سالیان درازیست که انسان‌ها به خواص شگفت‌انگیز گیاهان کوهی پی برده‌اند و از آنها به عنوان غذا و دارو استفاده می‌کنند. سبزی‌های کوهی، با طعمی بی‌نظیر و سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامین‌ها، املاح معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی و تغذیه سالم دارند. این گیاهان که اغلب در مناطق کوهستانی و دور از آلودگی رشد می‌کنند، به دلیل عدم استفاده از کود‌های شیمیایی و سموم دفع آفات، از خلوص و طبیعی بودن بیشتری برخوردارند.

تنوع در نوع سبزی‌های کوهی انتخاب را برای مردم سخت کرده است.

با آغاز فصل بهار مردم به دامن طبیعت رفته و شروع به برداشت و چیدن گیاهان خوراکی می‌کنند.

 کنگر، یلمیک، شنگ، بولاغ اوتی، مندی، کهلیک اوتی، گندله، نعناع و جعفری کوهی، ریواس، اسفناج وحشی، گیافه، گل گاوزبان، قاریاغی، سولان، موسیر، پونه، قارچ کوهی و پیچک تنها تعدادی از جمع کثیر گیاهان خوراکی است که با آمدن بهار به سفر‌های مردم آذربایجان غربی رنگ و بوی دیگری می‌بخشند.

آذربایجان غربی بیش از یک هزار گونه از این گیاهان را در خود جای داده است و در حال حاضر بیش از ۱۰۰ نوع گیاه خوراکی، دارویی و صنعتی در استان بصورت سنتی برداشت و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با برداشت این گیاهان مصرف گوشت و پروتئین بین مردم این منطقه کاهش می‌یابد.

افزایش بارش نزولات آسمانی می‌تواند درافزایش رویش این گیاهان مؤثر بوده که یک نوع منبع درآمد برای بسیاری از خانواده‌ها در مناطق کوهستانی استان به شمار می‌آید.

آذربایجان غربی رتبه نخست کشوری را در تنوع گیاهان کوهی دارد

دبیر شبکه ملی محیط زیست سازمان‌های مردم‌نهاد جوانان کشور گفت: خوشبختانه آذربایجان غربی به دلیل آب و هوای مناسب رتبه نخست کشوری در تنوع گیاهان کوهی را دارد.

محمد کوهانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار تابناک در ارومیه،اظهار داشت: دامنه‌های آذربایجان‌غربی زیستگاه عظیم هزاران نوع گیاه خوراکی و دارویی می‌باشد. 

وی افزود: آب و هوای مناسب، خاک حاصل خیز، بارش‌های متناوب از دلایل عمده رویش و تکثیر گیاهان خوراکی و دارویی در استان می‌باشد. 

دبیر شبکه ملی محیط زیست سازمان‌های مردم‌نهاد جوانان کشورخاطرنشان کرد: به همشهریان توصیه می‌گردد بوقت چیدن این گیاه‌ها احتیاط لازم را انجام دهند چرا که نوع برداشت گیاهان تاثیر بسزایی در رویش دوباره آن و عدم ریشه کنی آن‌ها دارد.

کوهانی گفت: نقش گیاهان علاوه بر تامین زنجیره غذایی و مصرف دارویی، در پیشگیری از فرسایش خاک، رطوبت هوا، زیبایی طبیعت بسیار چشمگیر می‌باشد.

با توجه به طعم بسیار خوشمزه انواع سبزی کوهی به همراه خاصیت‌های اعجاب انگیز آنها، مورد محبوبیت افراد زیادی می‌باشند.

ولی متاسفانه در سال‌های اخیر برداشت‌های بی رویه و غیر اصولی موجب از بین رفتن و انقراض برخی از گیاهان شده است. برداشت و کشیدن گیاهان از ریشه علاوه بر انقراض گیاه موجب تخریب محیط زیست شده است که جای نگرانی دارد.

شایان ذکر است باانقراض گیاهان دارویی و خوراکی بهاری آسیب جبران ناپذیری به طبیعت و محیط زیست استان وارد می‌شود 

بسیار مهم وضروری است جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان با افرادی که به صورت غیر قانونی اقدام به برداشت گیاهان می‌کنند برخورد قانونی کرده و برنامه ریزی‌های لازم جهت برگزاری دوره‌های آموزشی برای نحوه صحیح برداشت این گیاهان دارویی و خوراکی انجام پذیرد.

طبیعت و منابع طبیعی امانت و سرمایه بزرگی است که همگی در حفظ و نگهداری صحیح آن باید کوشا باشیم.

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار