به گزارش خبرنگار تابناک از ارومیه، در این نشست بر لزوم فرهنگ سازی اجرای قوانین بازدارنده و بهبود زیرساختهای حملونقل برای کاهش آمار تصادفات تأکید شد.
احسان ریختهگر معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به روند رو به افزایش تصادفات گفت: در سالهای اخیر با آمار نگرانکننده تصادفات مواجه بودیم که بیش از ۲۰ هزار نفر در تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادهاند که بخش عمدهای از قربانیان را جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله تشکیل میدهند.
وی افزود: تصادفات رانندگی یکی از عوامل اصلی از دست رفتن سالهای عمر مفید در کشور است و چهار عامل مؤثر در افزایش حوادث جادهای شامل عدم استاندارد کافی خودروها که حدود ۱۲ درصد از تلفات تصادفات را شامل میشود، کیفیت نامناسب جادهها که دارای نقاط حادثهخیز بسیاری هستند، نقص در قوانین و نظارت بر اجرای آنها که نیاز به بازدارندگی بیشتری دارد و خطای انسانی که بیش از ۵۰ درصد از تصادفات را شامل میشود و شامل عواملی همچون خوابآلودگی، استفاده از تلفن همراه و عدم تمرکز در حین رانندگی است.
ریختهگر گفت: ایران یکی از بالاترین نرخهای تلفات جادهای را در منطقه مدیترانه شرقی دارد، در حالی که میانگین جهانی فوتیهای تصادفات ۱۵ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است، این رقم در ایران به ۲۰.۶ نفر رسیده که بسیار بیشتر از کشورهایی مانند ترکیه (۶.۵ نفر) است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خاطر نسان کرد: سوانح رانندگی بیش از ۷ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور را میبلعد و تقریبا آمار قربانیان تصادفات سالانه، با تعداد شهدای جنگ ایران و عراق برابری میکند.
در ادامه این نشست، دکتر ناصر مسعودی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اظهار داشت: سرعت بالا به عنوان مهمترین عامل تصادفات مرگبار میباشد و افزایش سرعت از ۸۰ به ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت، احتمال مرگ را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد افزایش میدهد.
وی افزود: وقتی سرعت یک خودرو دو برابر میشود، نیروی وارده به سرنشینان چهار برابر شده و احتمال آسیبهای مرگبار را بهشدت بالا میبرد و تصادفات با سرعت بالا اغلب باعث خونریزیهای داخلی شدید و مرگ در صحنه حادثه میشوند.
مسعودی گفت: علاوه بر سرعت عوامل دیگری نیز در افزایش تصادفات تأثیر بسزایی دارند و عدم استفاده صحیح از کمربند ایمنی، عامل ۴۰ درصد از تلفات تصادفات است و بسیاری از مسیرهای برونشهری، از جمله جادههای آذربایجان غربی، دارای نقاط حادثهخیز هستند و خوابآلودگی و عدم تمرکز رانندگان همچنان یکی از دلایل مهم تصادفات رانندگی است و بسیاری از خودروهای داخلی فاقد استانداردهای ایمنی لازم هستند.
سرهنگ ایراننژاد از پلیس راهور در ادامه نشست گفت: عامل انسانی نقش کلیدی در بروز تصادفات دارد و ۷۰ درصد تصادفات فوتی و جرحی در مرکز استان رخ میدهد و ۵۰ درصد این حوادث در کمربندیهای شهر ارومیه اتفاق میافتد.
وی افزود: بیش از ۲۰ سازمان در امر تصادفات دخیل هستند، اما بسیاری از آنها وظایف خود را انجام نمیدهند و تمام مسئولیت بر عهده پلیس راهور گذاشته شده است.
ایراننژاد گفت: از سال آینده آزمون سلامت روان به فرآیند صدور گواهینامه رانندگی اضافه خواهد شد.
وی افزود: ۲۰ تا ۳۰ درصد از تصادفات شبانه به دلیل مصرف مشروبات الکلی رخ میدهد و بر اساس ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی، مصرف مشروبات الکلی هنگام رانندگی علاوه بر جریمه نقدی یک میلیون تومانی، مشمول ۳ تا ۷ ماه حبس خواهد شد.
در پایان نشست فرزین رضازاده رئیس اورژانس آذربایجان غربی در این نشست با اشاره به آمار مأموریتهای تصادفی نوروز ۱۴۰۲ گفت: در این ایام ۷۳۳ مورد تصادف شهری و ۴۵۴ مورد تصادف جادهای ثبت شد و استان ما فاقد حتی یک آزادراه استاندارد است، جادههای استان از نظر ایمنی در سطح مطلوبی قرار ندارند و اصلاح آنها نیازمند زمان و هزینههای هنگفت است.
وی افزود: آمار تصادفات منجر به جراحت در داخل شهر ارومیه بیشتر از تصادفات جادهای است و طبق تحقیقات، اگر سرعت خودرو هنگام برخورد با عابر پیاده زیر ۳۰ کیلومتر بر ساعت باشد احتمال فوت ۱۰ درصد است.
رئیس اورژانس آذربایجان غربی خاطر نشان کرد:، اما در سرعت ۵۰ کیلومتر این احتمال به ۵۰ درصد و در سرعتهای بالای ۷۰ کیلومتر به ۹۰ درصد میرسد.
وی افزود: ما سعی داریم با فرهنگ سازی رانندگی بدون خطر و ایمن مانع از بروز اتفاقات ناگوار باشیم و از مردم خواهشمندیم که در حین رانندگی نکات احتیاطی را رعایت کنند.
/س