آخرین تحولات خاورمیانه؛
بیانیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس درباره برجام، تشکیل کارگروه مشترک میان روسیه و اسرائیل درباره سوریه، نشست پشت درهای بسته لاوروف با ملک سلمان در ریاض و سفر قریب‌الوقوع ظریف به دمشق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به طرح ممنوعیت اقدام نظامی علیه ایران در کنگره آمریکا نیز اشاره کرد.
کد خبر: ۷۲۲۶۳۳
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۴ 06 March 2019

بیانیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس درباره برجام، تشکیل کارگروه مشترک میان روسیه و اسرائیل درباره سوریه، نشست پشت درهای بسته لاوروف با ملک سلمان در ریاض و سفر قریب‌الوقوع ظریف به دمشق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به طرح ممنوعیت اقدام نظامی علیه ایران در کنگره آمریکا نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ روز چهارشنبه (به وقت تهران) دو سناتور آمریکایی از تصمیم خود برای ارائه طرحی به کنگره خبر دادند که در صورت تصویب، رئیس‌جمهور آمریکا را از صدور فرمان اقدام نظامی علیه ایران بدون دریافت مجوز خاص از کنگره منع می‌کند.

«تام یودال»، سناتور دموکرات ایالت نیومکزیکو و «ریچارد دوربین» سناتور دموکرات ایالت «ایلینویز» آمریکا امروز در یادداشتی مشترک در نشریه «واشنگتن‌پست»، دولت این کشور را به تلاش برای جنگ‌افروزی علیه ایران به بهانه‌های واهی متهم کرده و نوشته‌اند که کنگره باید با تصویب قانون تازه‌ای، با چنین تلاشی مقابله کند.

این دو سناتور در همین یادداشت خبر داده‌اند، به زودی بار دیگر طرح «قانون پیشگیری از جنگ غیرقانونی با ایران» را با حمایت گروهی از سناتورهایی از هر دو حزب، به سنا ارائه می‌کنند.

یودال و دوربین مهر ماه امسال برای اولین بار این طرح را در سنا ارائه کردند؛ اما به واسطه آنکه تنها چند ماه تا پایان دوره سنا مانده بود و دولت و کنگره آمریکا نیز در مورد بودجه با یکدیگر درگیر بودند، این طرح در نوبت بررسی قرار نگرفت. مشابه این طرح در مجلس نمایندگان آمریکا نیز مطرح شده بود، که آن طرح نیز به دلایل مشابه، بررسی نشد. بر اساس قوانین آمریکا، در صورتی که با پایان یک دوره کنگره طرحی تصویب نشود، آن طرح در دوره بعد کنگره از دستور کار خارج می‌شود، اما حامیان آن می‌توانند آن را دوباره به کنگره ارائه کنند.

هنوز متن پیش‌نویس طرح تازه این دو سناتور آمریکایی منتشر نشده؛ اما متنی که به دوره پیشین سنا ارائه شده بود، تأکید داشت، بنا بر قانون اساسی ایالات متحده کنگره، تنها مرجعی است که می‌تواند علیه کشوری اعلام جنگ کند و قوه مجریه برای چنین اقدامی ابتدا باید از کنگره مجوز دریافت کند.

طرح ممنوعیت اقدام نظامی علیه ایران در کنگره آمریکا/سفر قریب‌الوقوع ظریف به دمشق/بیانیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس درباره برجام/ تشکیل کارگروه مشترک میان روسیه و اسرائیل درباره سوریه

هرچند در بخش یافته‌های آن طرح، اتهاماتی علیه برنامه موشکی و منطقه‌ای ایران مطرح شده، اشاره شده بود بنا بر تأیید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایران به تعهدات خود ذیل توافق هسته‌ای پایبند بوده است.

این طرح می‌افزاید: «جنگ با ایران، دارایی‌ها، نفرات و اهداف سیاست خارجی ایالات متحده در سرتاسر آن منطقه از جمله در عراق، افغانستان و اسرائیل را در معرض خطر قرار می‌دهد.»

این طرح سپس با بیان اینکه مواضع جنگ‌طلبانه «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا می‌تواند به «خطای محاسباتی» هریک از دو طرف منجر شود، استفاده از منابع مالی برای انجام اقدام نظامی علیه ایران را ممنوع می‌کند.

در بخش الزامات این طرح آمده است: «هیچ منابعی نباید برای عملیات‌ نظامی در و علیه ایران مورد استفاده قرار گیرد، مگر آنکه قانون یا قطعنامه مشترکی در کنگره تصویب شده و به صورت مشخص، مجوز چنین کاری را بعد از تصویب این قانون، صادر کند.»

در این طرح البته اقدام نظامی در صورت «وجود تهدید قریب‌الوقوع علیه ایالات متحده» و با کسب مجوز لازم از کنگره، از ممنوعیت تخصیص بودجه مستثنا شده است. اقدام نظامی در تلاش برای «دفع یک حمله ناگهانی به ایالات متحده، اراضی یا دارایی‌ها یا نیروهای نظامی» و «نجات شهروندان یا نفرات ایالات متحده» دو استثنای دیگر این طرح هستند.

بیانیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس درباره برجام

اتحادیه اروپا روز سه شنبه در بیانیه‌ای در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تشریح دیدگاه خود درباره راستی آزمایی و نظارت بر برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران پرداخت.

نماینده اتحادیه اروپا در بیانیه خود در این خصوص گفت: افتخار دارم به نمایندگی از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو صحبت کنم. کشورهای زیر، حمایت خود را از این بیانیه اعلام کرده‌اند: ترکیه، مقدونیه شمالی، مونته‌نگرو، ایسلند، صربستان، آلبانی، بوسنی و هرزگوین، لیختن‌اشتاین، نروژ و سن‌مارینو.

وی در این باره افزود: اتحادیه اروپا مایل است از دبیرکل آژانس به دلیل گزارش خود پیرامون راستی آزمایی و نظارت بر (برنامه صلح آمیز هسته‌ای) جمهوری اسلامی ایران در راستای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (قطعنامه تأیید برجام) تقدیر و تشکر کند.

در بند دیگری از سخنان وی در این باره آمده است: اتحادیه اروپا تعهد قاطع خود را به برجام و تداوم حمایت از آن اعلام کرده و مصمم به ادامه همکاری‌ها با جامعه بین‌المللی برای حفظ این توافق هسته‌ای است که دستاوردی چندجانبه و مورد تأیید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در سال ۲۰۱۵ میلادی به شمار می‌رود. برجام عنصر کلیدی معماری منع اشاعه هسته‌ای در جهان است و برای امنیت بین‌المللی نیز حیاتی به شمار می‌رود.

بند دیگری از سخنان نماینده اتحادیه اروپا در این باره می‌افزاید: برجام نتیجه بیش از دهسال دیپلماسی است. لغو تحریم‌های مرتبط هسته‌ای در کنار اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای توسط ایران، بخش اساسی از این توافق است.

وی در ادامه افزود: در این راستا، اتحادیه اروپا عمیقاً مراتب تأسف خود را از بابت خروج ایالات متحده از برجام ابراز می‌دارد. بر اساس تأییدات چهارده گزارش متوالی آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران به اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای خود ـ که در معرض نظام جامع راستی‌آزمایی و نظارت آژانس قرار داشته ـ ادامه داده و باید این کار را ادامه دهد. از اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به منظور مستحکم کردن مبنای فعالیت‌های راستی‌آزمایی خود تمامی فعالیت‌های مرتبط با پادمان‌ها را طبق رویه‌های استاندارد، ارزیابی می‌کند، استقبال می‌کنیم. آژانس را ترغیب می‌کنیم انجام این کار را همگام با دریافت اطلاعات جدید ادامه دهد.

تشکیل کارگروه مشترک میان روسیه و اسرائیل درباره سوریه

«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کاخ کرملین گفت، قرار است تصمیم گرفته‌شده در دیدار ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در 27 فوریه سال جاری در مسکو اجرایی شود.

پسکوف افزود: تصمیم تشکیل این «کارگروه سوریه» در ۲۷ فوریه در مسکو در دیدار پوتین و نتانیاهو اتخاذ شده است؛ هر چند ساختار و ترکیب این کارگروه هنوز مشخص نیست.

طرح ممنوعیت اقدام نظامی علیه ایران در کنگره آمریکا/سفر قریب‌الوقوع ظریف به دمشق/بیانیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس درباره برجام/ تشکیل کارگروه مشترک میان روسیه و اسرائیل درباره سوریه

به گزارش خبرگزاری آناتولی، وی تصریح کرد: «کارگروه سوریه، با تمامی طرف‌های مربوطه و کشورهای منطقه درباره خروج نیروهای خارجی از سوریه، نابودی تروریسم و برقراری ثبات در این کشور، مذاکراتی انجام خواهد داد.»

نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره سفر ماه گذشته خود به مسکو گفته بود، با روسیه در خصوص خروج نیرو‌های خارجی از سوریه به یک توافق دست یافتیم.

نشست پشت درهای بسته لاوروف با ملک سلمان در ریاض

منابع خبری از نشست پشت درهای بسته سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در ریاض خبر دادند و اعلام کردند، خبری از این نشست مخابره نشده است.

شایان ذکر است، وزیر خارجه روسیه از قطر در چارچوب سفر دوره‌ای خود به برخی کشورهای حوزه خلیج فارس وارد عربستان شده است. وی قبلاً با عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه سعودی دیدار کرده بود.

لاوروف از عربستان به کویت خواهد رفت

این در حالی است که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه امروز اعلام کرده بود که مسکو و ریاض درباره همه مسائل مربوط به بحران سوریه به تفاهم رسیدند.

وزیر خارجه روسیه همچنین با نصر الحریری، رئیس هیأت عالی مخالفان سوری در مذاکرات سوریه در ریاض پایتخت عربستان دیدار کرد.

وی در این دیدار ابراز امیدواری کرده بود که هیأت عالی مخالفان سوری در تدوین کمیته قانون اساسی سوریه و آغاز اجرای آن تعجیل کند.

لاوروف ابراز امیدواری کرد، مخالفان سوری با کمک جامعه بین المللی به سوریه، نه تنها کمک‌های انسانی بلکه ایجاد شرایط اساسی، آموزشی و درمانی در این کشور موافقت کنند، به گونه‌ای که به بازگشت آوارگان سوری به کشورشان منجر شود.

سفر قریب‌الوقوع ظریف به دمشق

شبکه تلویزیونی الفرات از گفت‌وگوی خود با دکتر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران خبر داد.

ظریف در این گفت‌وگو گفته به زودی به دمشق سفر خواهد کرد.

طرح ممنوعیت اقدام نظامی علیه ایران در کنگره آمریکا/سفر قریب‌الوقوع ظریف به دمشق/بیانیه اروپا در نشست شورای حکام آژانس درباره برجام/ تشکیل کارگروه مشترک میان روسیه و اسرائیل درباره سوریه

سفیر سوریه در تهران هم بیست و هفتم فوریه گذشته دعوت نامه بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را به محمد جواد ظریف تقدیم کرد تا به این کشور سفر کند.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار