بررسی تاکتیک‌های انتخاباتی دو جناح؛
همان گونه که پیشتر در بررسی های «تابناک» مشخص شد، 8 تن نظیر «سید ابراهیم رئیسی، حسن روحانی، محمدباقر قالیباف، اسحاق جهانگیری، سید مصطفی میرسلیم، محمد هاشمی رفسنجانی، سید محمد غرضی و حمیدرضا حاج بابایی» افرادی هستند که از بین 28 چهره مطرح، شانس تأیید صلاحیت آنها برای انتخابات ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان وجود دارد.
کد خبر: ۴۰۹۲۸۵
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۳ 17 April 2017
مهلت ثبت نام از داوطلبان کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم شنبه 26 فروردین ماه پایان یافت و با ثبت نام بیش از 1600 نفر برای این انتخابات کار ثبت نام برای انتخابات آتی ریاست جمهوری رکورد خارق العاده ای به جای گذاشته شد که در کمتر جای جهان، چنین چیزی مسبوق به سابقه است؛ هر چند از بین این افراد، تنها 28 نفر بودند که دارای سابقه و شناخته شده بودند.

به گزارش «تابناک»؛ پس از ماراتن نفسگیر و شلوغ ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری و جدای از انتقاداتی که به ساز و کار فعلی ثبت نام ها وجود دارد؛ مهمترین مسأله در این خصوص، عبور افراد مطرح از فیلترهای نظارتی و گرفتن تأییده از شورای نگهبان برای کاندیداتوری است؛ موضوعی که به نظر می رسد، افرادی کمتر از تعداد انگشتان دو دست بتوانند موفق به اخذ آن بشوند.

هشت کاندیدایی که احتمال تأیید صلاحیت آنها بالاست


همان گونه که پیشتر در بررسی های «تابناک» مشخص شد، 8 تن نظیر «سید ابراهیم رئیسی، حسن روحانی، محمدباقر قالیباف، اسحاق جهانگیری، سید مصطفی میرسلیم، محمد هاشمی رفسنجانی، سید محمد غرضی و حمیدرضا حاج بابایی» افرادی هستند که از بین 28 چهره مطرح، شانس تأیید صلاحیت آنها برای انتخابات ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان وجود دارد.

اما همین 8 نفر را هم نمی توان کاندیداهایی دانست که در نهایت در معرض رأی مردم در روز 29 اردیبهشت ماه قرار می گیرند، چون اگر روال کار بر اساس تاکتیک های انتخاباتی که دو جناح سیاسی یعنی ائتلاف اصولگرایان در جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی و ائتلاف اصلاح طلبان – اعتدالگرایان اتخاذ کرده اند، باشد؛ یک وحدت تاکتیکی قرار است در پایان میان افراد تأیید صلاحیت شده رویه باشد.

رئیسی یا قالیباف؛ کاندیدای نهایی جبهه مردمی


همان گونه که اشاره شد، پیش بینی می شود، سه کاندیدا از افرادی که توان عبور از فیلترهای نظارتی را دارند از نامزدهای مورد تأیید جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی باشند؛ افرادی نظیر «سید ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف و حمیدرضا حاج بابایی». طبق آنچه به عنوان تاکتیک انتخاباتی جمنا اتخاذ شده هر سه کاندیدا ستادهایشان را زیر نظر این ساز و کار اصولگرایانه تشکیل می دهند، فعالیت انتخاباتی خود نظیر سفرهای استانی، شرکت در مناظرات و ... را انجام خواهند داد و در نهایت قرار است یک نفر از این جمع، کاندیدای نهایی جبهه مردمی در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی باشد.

طبق پیش بینی کارشناسان سیاسی «سید ابراهیم رئیسی» با وجود اعلام حضور مستقلانه در انتخابات ریاست جمهوری، کاندیدای نهایی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی خواهد بود و «محمد باقر قالیباف» گزینه پوششی اوست؛ هرچند گزینه پوششی ممکن است در شرایطی خاص جایگزین کاندیدای اصلی شود که این مسأله را باید در روزهای پایانی پروسه انتخابات ریاست جمهوری ملاحظه کرد و فعلا در حد پیش بینی و تحلیل است.

در هر حال از سه گزینه جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی در انتخابات ریاست جمهوری طبیعتا باید یک نفر در صحنه بماند؛ بنابراین، این مسأله بیانگر این است که از بین 8 کاندیدایی که احتمال تائید صلاحیت آنها می رود، تا اینجای کار 6 تن بیشتر حاضر در صحنه انتخابات نباشند.

تحلیلی از دلایل حضور «محمد هاشمی» و گزینه نهایی اصلاح طلبان – اعتدالگرایان


در طرف مقابل ائتلاف اصلاح طلبان – اعتدالگرایان است که همچون جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی سه کاندیدا را روانه انتخابات ریاست جمهوری پیش روی کرده اند و به نظر می رسد «حسن روحانی، اسحاق جهانگیری و محمد هاشمی رفسنجانی» شانس بالایی برای تأیید صلاحیت دارند. 

هرچند از «محمد هاشمی» به عنوان کاندیدای غیر هماهنگ با این ائتلاف یاد می شود که بدون اطلاع وارد عرصه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری شده است، اظهارنظرهای اخیر او نشان می دهد که این حضور او خیلی هم ناهماهنگ نیست و او هم در نهایت به نفع گزینه نهایی ائتلاف اصلاح طلبان – اعتدالگرایان کنار خواهد رفت.

شاید حضور او را بتوان این گونه تحلیل کرد که قصد زنده کردن یاد مرحودم آیت الله هاشمی و تحریک آرای مختص وی به نفع گزینه نهایی ائتلاف اصلاح طلبان – اعتدالگرایان را دارد. از طرفی دوگانه «حسن روحانی – اسحاق جهانگیری» همان طور که پیشتر گفته شده است، جنبه احتیاطی دارد و ملاحظاتی نظیر کمک به روحانی و یا مطرح شدن احتمال رد صلاحیت وی باعث رسیدن به گزاره جهانگیری و ثبت نام او در لحظات آخر شده است.

تاکنون اصلی ترین گزینه و گزینه نهایی ائتلاف اصلاح طلبان – اعتدالگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم «حسن روحانی» است و نقش جهانگیری صرفا کمک به او در جریان رقابت ها و مناظره های انتخاباتی است؛ اما اگر اتفاق پیش بینی نشده ای را شاهد باشیم، طبیعتا این «اسحاق جهانگیری» است که به گزینه ائتلاف مذکور بدل خواهد شد. با این حساب، باید گفت که کناره گیری دو کاندیدای دیگر از جمع تأیید صلاحیت شده ها، باعث کاهش تعداد کاندیداهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری به 4 تن خواهد شد.

نقش میرسلیم و غرضی در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم


«سید مصطفی میرسلیم» گزینه نهایی حزب مؤتلفه اسلامی و «سید محمد غرضی» از کاندیداهای مستقل انتخابات ریاست جمهوری را می توان جزو افرادی دانست که پیش بینی می شود هم صلاحیتشان به تأیید نهادهای نظارتی برسد و هم اینکه تا آخر در کنار کاندیداهای نهایی دو ائتلاف یاد شده در صحنه انتخابات می مانند، هرچند میرسلیم اعلام کرده که تابع نظر جمنا خواهد بود و ممکن است به نفع گزینه نهایی این ساز و کار کنار برود.

طبیعتا انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم با وجود مواجه شدن با سیل عظیم ثبت نام به احتمال فراوان، افرادی کمتر از تعداد انگشتان یک دست را در معرض رأی مردم قرار دهد؛ مسأله ای که حاصل تصمیمات ائتلاف های انتخاباتی برای جلوگیری از شکسته شدن رأی و سرازیر شدن همه آرا به سبد رأی کاندیدای نهایی شان است.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار